Ik ben OBSCUUR

Ik ben OBSCUUR


Krokusstage 2017Inspiratie:


ARTEFACT STUK Leuven / The Act of Magic 21 februari - 9 maart 2017

Artefact is een thematentoonstelling en festival waarin hedendaagse kunst, actualiteit en maatschappelijke uitdagingen centraal staan. In 2017 staat Artefact in het teken van magie. Wat betekent magie vandaag? Welke rol speelt het als fenomeen in onze samenleving? Hoe wordt het ingezet als metafoor? En wat hebben hedendaagse kunstenaars hierover te vertellen? Van poëzie tot strategie, van magisch object tot obscure systemen, van onschuldige afleiding tot manipulatie, de kunstenaars in The Act of Magic onderzoeken wat ons vandaag betovert.

Curatoren: Karen Verschooren (STUK) & Ils Huygens (Z33)

Artefact is een initiatief van de Provincie Vlaams-Brabant i.s.m. Stad Leuven en wordt ondersteund door de Dienst Cultuur en de Groep Wetenschap & Technologie van KU Leuven in het kader van ‘kunst en wetenschap’.


De expo onthulde veeleer een rationeel omgaan met magie. De verwondering en het magisch denken zijn blijkbaar geen evidente inhouden voor een moderne nuchtere westerling. Dat snijvlak tussen ontkenning en aanvaarding was de basis voor onderzoek en overgave in het atelier. De zeepbel die zo fragiel is en zo gemakkelijk uit elkaar spat was onze leidraad alsook de olifantenact van Houdini 1918 en het licht-schilderwerk van TROIKA die ons begeleidden in de reflectie over magie en haar werking.


Filmpje ‘Ik ben OBSCUUR’ Ilse Wijnen:

inhoudelijke exploratie + citaten van de deelnemers over magie en verwerking van observatie -opdrachten in de dagelijkse omgeving.